Uppmärkning av fiberkabel på egna tomter

När grävningar ska ske på era egna tomter måste ni själva se till att er nedgrävda fiberkabel är uppmärkt så att den inte grävs av. Grövelfibers ansvar för fibern och uppmärkning slutar vid er tomtgräns.

Det är bra om ni även ritar in dragningen av nedgrävda el- och fiberkablar på er fastighetsritning så att det blir lättare att hitta dem i framtiden.

5 svar på ”Uppmärkning av fiberkabel på egna tomter

 1. Hej,
  Det var entreprenören anlitad av Grövelfiber som grävde och la igen diket för fiberkabeln från vägkanten till vår stuga. Då det är ett fritidshus så var vi inte närvarande vid grävningen. Det är därför svårt att i efterhand veta exakt hur kabeln är dragen. Om entreprenören gjort rätt, så ska det finnas en ståltråd nerlagd med fibern.

  Eftersom många i området är fritidshusägare, var inte alla närvarande när diket grävdes och täcktes. Flera torde ha samma dilemma.

  Går det att låna en metalldetektor av Grövelfiber för att hitta fibern ?

  • Fastighetsägaren har köpt en tjänst via Grövelfiber till självkostnadspris av vår entreprenör. Lika väl är fastighetsägaren ansvarig för det som skett på den egna tomten och bör för sin egen skull dokumentera hur fibern går över tomten.
   Vi kan (om vi har tid) sätta ut var fibern finns, men kan inte låna ut utrustning.
   Styrelsen Gröverfiber

 2. Hej,
  Jag varit inte varit delaktig vid nedgrävningen av fibern till min stuga i Björnliden. Har heller ingen möjlighet att åka upp just nu. Det bör ju vara märkt vid nedgrävningen vart kabeln ligger.

  Hur bråttom är det???

  • Hej! Det är bara om Ellevio meddelat dig om att de ska gräva ner någon elledning på just din fastighetstomt som det är fara för fibern. De flesta berörs inte av det.

 3. Hej

  Kontaktade Ellevio med anledning av att de vill gräva ner elledningar över vissa tomter. Då det inte är vi som tomtägare som begärt grävningen ligger ansvaret på de som gräver att ha koll på var ddt finns lesningar (även fiberkablar) på tomterna var det svaret jag fick

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *