Dags för fiberblåsning

Redan i nästa vecka (30) blir det aktuellt för fiberblåsning i Björnliden, Lövåsen, Sågbäcken och Sågliden! Det betyder att det är hög tid för dem som ännu inte grävt ned sin slang på sina tomter och satt upp dosan på sin fastighet att göra det! Är inte det gjort när vi blåser, så blåser vi ändå i fibern i er slang och låter den sticka ut någon meter ur slangen. Ni får sedan vara mycket försiktiga med den så den inte skadas när ni gräver ned slangen. Skulle det bli skador på fibern, får ni själva betala vårt extraarbete och materialkostnader med att blåsa i en ny fiber till er fastighet.

Rådet till alla är att så fort som möjligt se till:

 1. Att slangen är nedgrävd på sin tomt
 2. Att dosan är monterad på fastigheten och slangen dragen dit
 3. Att hål är borrat genom väggen bakom dosan
 4. Att fiberkabeln som medföljer dosan är monterad enligt anvisningar. D.v.s. den änden med kontaktdon ska vara inomhus och den änden utan kontaktdon ska vara upprullad i dosan på ytterväggen. Ta till 0.5 meter extra längd på insidan och rulla upp cirka 5 varv i utedosan så det finns cirka 2 meter där. Resterande längden på fiberkabeln kan ni kapa av. Allt detta står i anvisningarna som medföljer dosan och de finns även här nedan i en tidigare text. Läs även denna text.

Speciellt punkt 1 och 2 är det bråttom med, men varför inte göra punkt 3 och 4 på samma gång? Efter blåsningen ska sedan alla fiberskarvar svetsas och då måste alla ovanstående punkter vara klara på varje ansluten fastighet. Eftersom vi vill vara kostnadseffektiva så blåser och svetsar vi hela områden i taget. Det betyder att om en fastighetsägare inte gjort klart, så får vi hoppa över deras fastighet och återkomma en annan gång. Det blir mycket kostsamt med resekostnader, uppehälle, arbetstid och det får berörda fastighetsägare betala extra för, då den kostnaden inte ska drabba andra medlemmar som gjort sina åtaganden i tid.

Ett svar på ”Dags för fiberblåsning

 1. Jag tar gärna emot erfarenheter, goda som dåliga, samt råd och tips om:

  a) installation av dosan och dess kablar ?

  b) hantverkare som är duktiga på att installera dosan ?

  Hälsningar

  Per Helgesson
  Ollarsliden 31
  Storsätern

  Nås genom 0709- 97 94 67

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *