Telenor/Open Universe blir vår kommunikationsoperatör

Vi hade fyra anmälda intressenter till vår upphandling av kommunikationsoperatör till vårt fibernät. Men av dessa fyra var det bara en som kom med ett anbud. Det var Telenor/Open Universe i samarbete med Älvdalens kommun. Vi ska nu skriva ett avtal med dem och det kommer säkerligen att ta någon månad innan vi kan aktivera nätet med trafik.

Men för den intresserade kan ni redan nu titta på vad som erbjuds av dem. Observera att ni kan inte beställa några tjänster till er fastighet förrän vi säger till att allt är klart! Se nuvarande tjänsteutbud på http://alvdalen.openuniverse.se/

20 svar på ”Telenor/Open Universe blir vår kommunikationsoperatör

 1. Jag tror att vi är många fritidshusägare bland Grövelfibers medlemmar, så det vore intressant om tjänsteoperatörerna hade några alternativ anpassade för fritidsboende, som alltså ej utnyttjar tjänsterna hela året

  Det kan säkert utformas på olika sätt. Exempelvis reducerat pris om man bara utnyttjar tjänsterna mindre än 6-8 veckor/år. Ett annat sätt skulle vara att på något sätt slå ihop det med abonnemanget hemma. Jag har ju sett att vissa tjänsteoperatörer även finns i vårt fibernät hemma och det gäller säkert flera medlemmar. Vissa operatörer har ju uttrycken ”tvillingboxar” när det gäller TV.

 2. Precis som Gabriel skriver, det vore intressant med något man kan stänga/av och på iom. att man inte är där så ofta.

 3. Om man har ett stadsnätsabonnemang med flera boxar på sin hemort, kan man då ta med en sådan box till stugan? Eller är abonnemanget på något sätt knutet till stadsnätet?

  • Jag gjorde en research med en leverantör tidigare i våras, dock ingen av de nämnda. Hos dem gick det inte att knyta abonnemanget på olika adresser, troligen gäller detta även samtliga leverentörer. Det som ligger närmast till hands är att ha en leverantör utan bindningstid.

 4. Jag instämmer med Gabriel. Då majoriteten av de anslutna troligtvis kommer att använda fibernätet under en begränsad period och ett fåtal dagar vore det intressant att hitta ett avtal som är anpassat och aktraktivt för fritidshusägarna.
  Många av stugägarna använder nätet endast under ett par dagar / månaden.
  Är detta något som förhandlingsgruppen kan ta med i samband med tjästeförhandling med kommunikationsoperatören?

 5. Förmodligen är det inget med kommunikationsoperatören att göra. Det är nog hos tjänsteleverantörerna bollen ligger. Personligen har jag lagt ned tillräckligt med tid på detta projekt och tar inte på mig fler arbeten…

 6. Min tolkning av ovanstående uttalande är då att det sker en förhandling med kommunikationsoperatören (som bara är ett företag) utan att beakta något avseende tjänsterna eller villkoren för tjänsterna? Men tjänsterna erbjuds ju via kommunikationsoperatören så för mig som konsument förstår jag inte hur vi då kan påverka vilka erbjudanden tjänsteleverantörerna kommer med. Eller det kanske vi inte kan utan vi får välja bland de som erbjuds? Vid en snabb granskning tycks det som att leverantörer har i princip samma utbud till samma priser så det verkar vara mest en fråga om tycke och smak.

 7. Det är nog så att det är upp till er som är intresserade av detta att samla ihop er och prata med de olika tjänsteleverantörerna, är ni tillräckligt många så går det kanske att få ett specialpaket för deltidsboende. Vill minnas att killen från byNet (under presentationen i Julas) sa att det sällan lönade sig dock.

 8. Styrelsemötes protokollet från den 2014-08-27 är inte utlagt ännu efter två månader.
  Min fråga om vilka de övriga tre intresserade kommunikationsoperatörerna var kvarstår.

  • När anbudstiden löpt ut fanns inte mycket att ta ställning till. De övriga som via E-post anmält sitt intresse, lämnade sedan inte in något Ko. erbjudande till föreningen. Eftersom det är EU direktiv som styr hur vi skall hantera anbud och annat, är vi tvungna att följa dessa direktiv. Bidragen vi får är direkt knutna till dessa villkor.

 9. Hej!! Hur ser tidplanen ut framåt.
  Snart borde vi väl kunna boka på tjänster, men framförallt börjar det ju att bli intressant att säga upp Parabol abonnemanget.
  Med vänlig hälsning Patrick G

 10. Hej!
  Undrar också hur tidsplanen ser ut?
  Fiber installerad, upphandlingen klar och det som återstår är kontraktsskrivningen.
  Första advent är väl ett bra datum för aktivering av tjänsterna då hinner man bestämma sig och få igång tjänsterna inför jul och nyårshelgen.
  Rimligt?
  Mvh// Inge G

 11. Hej!

  RV El från Älvdalen blåser och svetsar nu fiberkablar på uppdrag av Bynet. Det sista av kabeln blåses den här veckan. Svetsarbetet beräknas ta minst tre veckor till.

  Per har avgått ur styrelsen. Han har gjort ett enormt arbete med alla papper och myndighetskontakter. Han har även skött hemsidan.

  Avtal ska skrivas med kommunikationsoperatören. Avtalet ska granskas och godkännas av Länsstyrelsen. KO monterar sedan sin utrustning i nätet.
  3-6 månader till ljussättning är rimligt enligt Bynet som varit med i åtskilliga projekt.

  Vi kommer att lägga ut mera information på hemsidan så snart vi kan och hinner.

  Hälsningar
  Anders Persson

 12. Som inlägget från Anders visar så kommer det att ta tid innan vi kan ta nätet i bruk.
  Det är nog bäst att avvakta med att säga upp avtalen med de TV leverantörer vi har innan vi får besked om att allt verkligen är helt klart. Som jag tror så kan man inte få TV via fiber om man inte samtidigt har ett bredbandsabonnemang, men det går ju att ha bredband via fiber och TV via parabol.
  Under tiden kan de som är intresserade gå in på en sida som heter, trustpilot.se, gå sedan in på -kategorier – telefon och internettjänster – internetleverantörer och kolla under respektive tjänsteleverantör de kommentarer som deras kunder har. Som Johan skrev den 27/10 så är nog ett abonnemang utan bindningstid att rekommendera, det finns ett fåtal som kan erbjuda det./ Med vänlig hälsning.

 13. Ni kan absolut få TV via bredbandet utan att ha internet, både Viasat och Canal Digital Kabel levererar TV i Open Universe nät. Det är bara Bredbandsbolaget som kräver att ni ska ha Internet för att få beställa TV och naturligtvis bara deras internet som dessutom är det klart dyraste alternativet.
  Agne Fredriksson
  Flötningen/Storbo fibernät
  PS Jag hoppas det är OK att jag kommenterar åpå er sida! DS

 14. Hej Per. Vi är oerhört tacksamma för det stora jobb du lagt ner för att vi skall få fiber, och tycker att det är tråkigt att du slutar i styrelsen. Samtidigt kan vi förstå dig.
  vänliga hälsningar
  Gösta Finberg
  Evalott Delin

 15. Hej Per!
  Tråkigt att behöva läsa om att Du avgått ur styrelsen för grövelfiber. Det har känts tryggt att veta att Du varit med där med Din kunskap och Ditt engagemang och drivit projektet till där vi står idag. Men samtidigt förstår jag Dig.
  Stort tack för vad Du uträttat.
  Hälsningar
  Mats Nises

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.