Just nu är vi 207 medlemmar

Nu är vi så pass många medlemmar att projektet kommer att förverkligas om vi bara får okej på våra bidragsansökningar! Antalet ansluta fastigheter kommer också att bli fler då flera medlemmar har flera fastigheter som ska anslutas. Medlemsräknaren till vänster uppdateras automatiskt allt eftersom. Vi väntar nu bara på klartecken från Länsstyrelsen Dalarna angående vår bidragsansökan innan vi går vidare. Här kommer en redogörelse angående vart våra medlemmar har sina fastigheter. Kanske kan det vara kul att veta hur många medlemmar som finns i sitt eget område?

Uppdaterad lista den11/3 2013 med 207 medlemmar:

 • Björnliden: 39
 • Grövelsjön: 7
 • Huskläppen: 8
 • Lövåsen inklusive Lövåsens Fjällby: 25
 • Ollarsliden: 27
 • Samevägen och Västerbäcken: 17
 • Slätten/Dyllen: 2
 • Storsätern: 27
 • Sågbäcken: 31
 • Sågliden: 6
 • Västsätern: 18

5 svar på ”Just nu är vi 207 medlemmar

 1. Angående 4G mm
  Eftersom det förmodligen kommer bli ett 4G nät som ansluter sig på fibern upp till Storsätern. Hur resonerar föreningen angående detta ?
  Ägande frågan på sträckan Idre-Höstsätern är oxå intressant.
  Att föreningen skall ta den risken kan väl inte vara möjligt ?

  • För det första så blir det ingen fiber hit till Storsätern ifall vi inte bygger ett byanät. Detta krävs för att Länsstyrelsen Dalarna och Älvdalens kommun ska gå in och betala för den 40 kilometer långa sträckan Idre – Storsätern. Så blir det inget byanät kan det inte heller bli något 4G i framtiden eftersom det krävs fibermaning av huvudmasten. Ett klassiskt moment 22 med andra ord.

   Vem som ska äga och driva sträckan Idre – Storsätern är inte heller helt klart och det kan mycket väl tänkas att Grövelfiber tar på sig det.
   En del hoppas säkert att 4G ska komma hit direkt fibern finns och slippa undan med en billigare penning och dra nytta av vårt arbete. Till dem kan jag säga att 4G aldrig kan jämföras med svartfiber som vi lägger ned och som är framtidsäkert under lång tid till skillnad från 4G som både har dålig räckvidd och kapacitet så fort många använder nätet samtidigt. Som exempel kan nämnas nyårshelgen, sportlov och påsklov. 4G är inte heller något alternativ för de som vill bosätta sig här och på allvar arbeta på distans. Inte heller områdets företagare skulle kunna ha 4G som sin enda bredbandslösning mot omvärlden.

   Mitt tips till de som sitter och spekulerar ifall de kan komma undan med en mindre kostnad är: Stöd istället bygden och hjälp till med så att vi får ett modernt fibernät som är framtidssäkert. Det kommer att öka attraktionskraften på hela området. Nu ser vi istället framåt och arbetar för att det ska gå uppåt igen för bygden och vända den negativa utvecklingen som skett under de sista 20 åren! Häng med in i framtiden med Grövelfiber!

 2. Tack för ditt svar. Det som vi fritidshusägare måste väga in i detta är givetvis vilket behov har vi av detta och det skiljer sig säkerligen mellan olika familjer. Vi i vår familj har olika uppfattning om vi skall lägga ut dessa pengar eller inte och det måste givetvis respekteras. Vi kommer i.a.f. anmäla oss för att vara med och se vad det skarpa upplägget blir.
  Mvh
  Johan Morell

  • Visst, vi respekterar naturligtvis allas enskilda beslut. Förstår att man är tveksam ifall man endast utnyttjar sina fastigheter några få veckor per år. Ville bara tydligt förklara att i dagsläget finns det ingen telekomoperatör som är villig att investera och gräva ner 4 mil fiber för att kunna ansluta sin huvudmast till 4G när kundunderlaget är så litet här uppe.
   Så skulle det inte bli något av detta projekt så är risken stor att vi blir en öde ö här uppe med miserabla kommunikationer.

   Såg er medlemsansökan och välkomnar er! Tycker ni gör precis rätt, då ni nu i lugn och ro kan tänka över läget. Precis som du säger har man chansen att hoppa av när läget blir skarp och alla korten finns på bordet.

 3. Hej!

  Jag tänkte bara föra in mitt perspektiv som fritidshusägare i en glesbygd som detta är.
  Vi har sedan vi köpte vårt hus för 18 år sedan hela tiden försökt att intressera oss för och i den mån det varit möjligt stötta lokala initiativ. Det kan ha gällt Sportklubben, Bystugan, Kapellet, GTF eller affären liksom detta initiativ med Grovelfiber. Mycket av det ideella arbetet här i bygden görs ofta av samma personer i olika konstellationer. Utan fastboende och lokala initiativ försämras förutsättningarna för fritidshusboende, liksom att förutsättningen för fastboende i många fall är turismen som ger en del jobb. Här finns ett ömsesidigt intresse av att viss service fungerar. Vi som stugägare är definitivt beroende av att det finns människor lokalt som är beredda att på obekväma tider ploga snö, sköta spåren, laga broar etc. och hugga i där det finns uppgifter t.ex. städa stugor och hotellrum (inte så kul kanske men nödvändigt).

  När det gäller fibernätet så menar jag att det inte enbart handlar om de tider vi är här, det handlar också en service för dem som önskar att hyra ut sina stugor, liksom värdet på fastigheter och framför allt jätteviktigt för service, företagande och bosättning. Jag ser det som en gemensam angelägenhet som några entusiastiska personer tagit fasta och lagt ner en massa arbete på samt kommit ut med en lösning som kan komma oss alla till del. Som stugägare här vill jag inte vara en passiv konsument, jag vill vara delaktig i en känna mig som en del av bygden.

  Jag vill verkligen tacka alla som jobbar för att göra Grövelsjöbygden till en attraktivt och levande bygd.

  Catharina i Sågbäcken 44

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *